INSTALAREA GAZONULUI ARTIFICIAL PE UN STRAT SUPORT DIN PIATRĂ/NISIP

PROCEDURA

1. PREGĂTIREA STRATULUI SUPORT

Pământul sau stratul vegetal trebuie decopertat până la o adâncime de aprox. 10-15 cm sub nivelul final al gazonului.Suprafața se nivelează foarte bine cu ajutorul unui poloboc și a unei greble și se îndepărtează rădăcinile de plante, ramurile sau alte resturi vegetative. Ca și bordură se poate folosi cărămidă, grindă din lemn tratată, bordură de beton, sau limitator din plastic.

Pentru fundație se va aplica un material geotextil și un strat de 10 cm înălțime, format din piatră spartă (granulație 0-8 mm) și nisip fin (sau concasat). Se recomandă compactarea suprafeței (se poate utiliza și placă compactoare) după fiecare strat aplicat astfel încât la final să rezulte un terasament solid și plat/drept. Dacă atunci când pășiți pe terenul format nu mai rămân urme, însemnă că suprafața a fost bine compactată și este pregătită pentru aplicarea gazonului artificial.

2. INSTALAREA MATERIALULUI GEOTEXTIL

Această fundație se acoperă cu un material geotextil (densitate de 150-180 gr/mp) care are următoarele funcții/caracteristici:

  • este permeabil;
  • stabilizează stratul suport;
  • împiedică creșterea vegetației;
  • protejează gazonul de imperfecțiunile stratului suport; - împiedică să iasă murdăria din stratul suport.

La îmbinare, laturile geotextilului se suprapun cu 3-4 cm și se fixează cu ajutorul unor cuie/cleme la o distanță de 40/60 cm.

3. MONTAJUL GAZONULUI ARTIFICIAL

Se desfac rolele de gazon și se așează una lângă cealaltă, respectând același sens al firelor de iarbă. Se ridică marginile covorului sintetic (aprox.10-15 cm) acolo unde trebuie îmbinat și se întinde banda poliester între ele, pe toată lungimea acestora. Pe partea nelucioasă a bandei va fi aplicat adezivul în mod uniform și va fi finisat cu o spatulă zimțată (adâncime zimți de aprox. 2-3 mm).

În cazul în care se va folosi un adeziv bicomponent acesta se va amesteca după ce rolele de gazon și banda de îmbinare au fost puse pe poziție deoarece timpul de manevrare al adezivului este de maximi 30 min. După această procedură, marginilie gazonului se îmbină păstrând o distanță între ele de 3-4 mm, după care se presează lipiturile de mai multe ori.

Lateralele gazonului se pot fixa cu cuie sau cleme din 30 cm în 30 cm.

La final, cu ajutorul unui cater, tăiați surplusul și periați gazonul în sensul invers al firelor de iarbă.

INSTALAREA GAZONULUI ARTIFICIAL PE UN STRAT SUPORT SOLID

PROCEDURA

MONTAJUL GAZONULUI ARTIFICIAL

Suprafața unde va fi montat gazonul artificial trebuie curățată/măturată foarte bine și uscată.

Se desfac rolele de gazon și se așează una lângă cealaltă, respectând același sens al firelor de iarbă. Se ridică marginile covorului sintetic (aprox. 10-15 cm) acolo unde trebuie îmbinat și se întinde banda poliester între ele, pe toată lungimea acestora. Pe partea nelucioasă a bandei va fi aplicat adezivul în mod uniform și va fi finisat cu o spatulă zimțată (adâncime zimți de aprox. 2-3 mm).

În cazul în care se va folosi un adeziv bicomponent acesta se va amesteca după ce rolele de gazon și banda de îmbinare au fost puse pe poziție deoarece timpul de manevrare al adezivului este de maxim 30 min. După această procedură, marginilie gazonului se îmbină păstrând o distanță între ele de 3-4 mm, după care se presează lipiturile de mai multe ori.

Lateralele gazonului se pot fixa tot cu ajutorul adezivului, aplicat în puncte la fiecare 10-15 cm. distanță sau chiar într-o linie subțire, continuă, pe toată lungimea laturilor. Opțional, pentru o mai bună stabilitate, gazonul poate fi fixat și cu ajutorul unor holsuruburi cu dibluri.

La final, cu ajutorul unui cater, tăiați surplusul și periați gazonul în sensul invers al firelor de iarbă.