Avantajele utilizării gazonului artificial decorativ
11/04/2022Gazonul Artificial, cel mai bun prieten al animăluțului tău de companie
20/05/2022CÂȚIVA PAȘI SIMPLI PENTRU INSTALAREA GAZONULUI ARTIFICIAL DECORATIV
Gazonul artificial este folosit din ce în ce mai des la amenajarea teraselor, locurilor de joacă pentru copii, a suprafețelor din jurul caselor, piscinelor, a spațiilor verzi în general. Această alegere se datorează multiplelor avantaje utilizării gazonului artificial, printre care se enumeră: costuri reduse de mentenanță, gazon verde tot timpul anului, durabilitate crescută, confort sporit.
VIZUALIZEAZĂ TIPURILE DE GAZON ARTIFICIAL DECORATIV COMERCIALIZATE DE NOI
Montajul poate fi efectuat de o firmă specializată sau, urmărind câțiva pași simpli, se poate realiza chiar de beneficiar. Pentru a obține un rezultat bun, foarte importantă este pregătirea stratului suport. Gazonul poate fi montat direct pe o suprafață cimentată sau pe un terasament format din piatră și nisip. Atât în cazul unei suprafețe de beton, cât și în cazul solului, pentru așezarea unui gazon artificial sintetic este necesară curățarea solului de iarbă, pietre, rădăcini, cioturi de copac, tufișuri, bulgări de beton, practic eliminarea tuturor elementelor perturbatoare care pot provoca denivelări și nereguli.
MONTAREA GAZONULUI ARTIFICIAL DECORATIV PE UN STRAT SUPORT DIN PIATRĂ/NISIP
MATERIALE NECESARE
- Gazon artificial
- Material geotextil
- Bandă de îmbinare
- Adeziv poliuretanic mono/bicomponent
- Cleme sau cuie (200-300 mm)
- Piatră concasată (0-8 mm)
- Nisip fin
- Limitator din plastic sau altfel de bordură
UNELTE NECESARE
- Roabă metalică
- Cazma (hârleț)
- Greblă
- Nivelă (poloboc)
- Cater
- Cilindru compactor de grădină sau placă compactoare
- Daltă punctator (opțional-dacă folosiți cuie la fixarea laturilor gazonului)
1. PREGĂTIREA STRATULUI SUPORT
Primul pas pentru instalarea gazonului artificial pe sol este îndepărtarea stratului de suprafață al acestuia. Se reomandă excavarea solului până la o adâncime de aprox. 10-15 cm sub nivelul final al gazonului. Suprafața se nivelează foarte bine cu ajutorul unui poloboc și a unei greble și se îndepărtează rădăcinile de plante, ramurile sau alte resturi vegetative. Ca și bordură se poate folosi cărămidă, grindă din lemn tratată, bordură de beton, sau limitator din plastic. Pentru fundație se va aplica un material geotextil și un strat de 10 cm înălțime, format din piatră spartă (granulație 0-8 mm) și nisip fin (sau concasat). Se recomandă compactarea suprafeței (se poate utiliza și placă compactoare) după fiecare strat aplicat astfel încât la final să rezulte un terasament solid și plat/drept. Dacă atunci când pășiți pe terenul format nu mai rămân urme, însemnă că suprafața a fost bine compactată și este pregătită pentru aplicarea gazonului artificial.
2. INSTALAREA MATERIALULUI GEOTEXTIL
Această fundație se acoperă cu un material geotextil (densitate de 150-180 gr/mp) care are următoarele funcții/caracteristici:
– este permeabil;
– stabilizează stratul suport;
– împiedică creșterea vegetației;
– protejează gazonul de imperfecțiunile stratului suport; – împiedică să iasă murdăria din stratul suport.
La îmbinare, laturile geotextilului se suprapun cu 3-4 cm și se fixează cu ajutorul unor cuie/cleme la o distanță de 40/60 cm.
3. MONTAJUL GAZONULUI ARTIFICIAL
Se desfac rolele de gazon și se așează una lângă cealaltă, respectând același sens al firelor de iarbă. Se ridică marginile covorului sintetic (aprox.10-15 cm) acolo unde trebuie îmbinat și se întinde banda poliester între ele, pe toată lungimea acestora. Pe partea nelucioasă a bandei va fi aplicat adezivul în mod uniform și va fi finisat cu o spatulă zimțată (adâncime zimți de aprox. 2-3 mm). În cazul în care se va folosi un adeziv bicomponent acesta se va amesteca după ce rolele de gazon și banda de îmbinare au fost puse pe poziție deoarece timpul de manevrare al adezivului este de maximi 30 min. După această procedură, marginilie gazonului se îmbină păstrând o distanță între ele de 3-4 mm, după care se presează lipiturile de mai multe ori.
Lateralele gazonului se pot fixa cu cuie sau cleme din 30/50 cm în 30/50 cm.
La final, cu ajutorul unui cater, tăiați surplusul și periați gazonul în sensul invers al firelor de iarbă.
MONTAREA GAZONULUI ARTIFICIAL DECORATIV PE UN STRAT SUPORT SOLID
MATERIALE NECESARE
- Gazon artificial
- Bandă de îmbinare
- Adeziv poliuretanic mono/bicomponent
UNELTE NECESARE
- Mătură industrială
- Ruletă
- Cater
1. MONTAJUL GAZONULUI ARTIFICIAL
Suprafața unde va fi montat gazonul artificial trebuie curățată/măturată foarte bine și uscată.
Se desfac rolele de gazon și se așează una lângă cealaltă, respectând același sens al firelor de iarbă. Se ridică marginile covorului sintetic (aprox. 10-15 cm) acolo unde trebuie îmbinat și se întinde banda poliester între ele, pe toată lungimea acestora. Pe partea nelucioasă a bandei va fi aplicat adezivul în mod uniform și va fi finisat cu o spatulă zimțată (adâncime zimți de aprox. 2-3 mm). În cazul în care se va folosi un adeziv bicomponent acesta se va amesteca după ce rolele de gazon și banda de îmbinare au fost puse pe poziție deoarece timpul de manevrare al adezivului este de maxim 30 min. După această procedură, marginilie gazonului se îmbină păstrând o distanță între ele de 3-4 mm, după care se presează lipiturile de mai multe ori.
Lateralele gazonului se pot fixa tot cu ajutorul adezivului, aplicat în puncte la fiecare 10-15 cm. distanță sau chiar într-o linie subțire, continuă, pe toată lungimea laturilor. Opțional, pentru o mai bună stabilitate, gazonul poate fi fixat și cu ajutorul unor holsuruburi cu dibluri.
La final, cu ajutorul unui cater, tăiați surplusul și periați gazonul în sensul invers al firelor de iarbă.
Respectând pas cu pas procedurile enumerate, este aproape imposibil să nu se obțină un rezultat optim. Odată instalat gazonul artificial, acesta are nevoie doar de o întreținere la nevoie, ce constă într-o periere și eventual o împrospătare cu apă. Perierea terenului se efectuează pentru a înlatura murdăria, frunzele, hărtiile, mucurile de țigară, etc., deoarece la un moment dat murdăria ar putea forma un strat nedrenant, mediu ideal pentru apariția mușchiului.
Pentru mai multe detalii despre prețul și calitatea gazonului artificial decorativ oferit de către compania noastră, Global Sport, ne puteți contacta la numărul de telefon: 0722 112 333, sau lăsa un mesaj pe adresa de Facebook.